Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Σόνια Κουρτίδου, τραγουδίστρια


Σοφία (Σόνια) Κουρτίδου, το γένος Σεβαστής Καπαγιαννίδη. Καλλιτεχνική φωτογραφία της τραγουδίστριας ελαφρών και κλασικών τραγουδιών στη Ν. Υόρκη. Γεννήθηκε το 1910 στη Ρωσία, όπου ο πατέρας της Χρήστος Κουρτίδης ήταν πρέσβης. Ο ίδιος καταγόταν από την Κρώμνη, σπούδασε στην Τραπεζούντα και παντρεύτηκε τη Σεβαστή Καπαγιαννίδη, κόρη του τραπεζίτη Κων/νου Καπαγιαννίδη. Η Σόνια Κουρτίδου ήταν η νονά της Μαρίας Γεωργίου που δώρισε τη φωτογραφία στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ) 

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Το Λυκάστ της Κρώμνης όπως φαίνεται από τα Κοχρακοφώλια

Άλλη μια φωτογραφία από την πατρίδα της καρδιάς και είναι προσφορά του φίλου Ramazan Nas. Ο φωτογράφος βρίσκεται στην κορυφή της διαδρομής Κρώμνη-Ίμερα, στα Κοχρακοφώλια. Από εκεί βλέπει απέναντι το Λυκάστ, τη Βαρενού και το Παρτίν. Αριστερά του βρίσκεται η Ίμερα και πίσω δεξιά η Κρώμνη (ενορία Σαράντων).

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Δύο αναφορές στην Κρώμνη από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Παναγία Σουμελά φέτος το Δεκαπενταύγουστο.



Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από realmedialive
-Η πρώτη αναφορά βρίσκεται στην αρχή του βίντεο (0:25). Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  χαρακτήρισε τη Μονή της Παναγίας Σουμελά ως ένα ζωντανό ιστορικό θησαυροφυλάκιο. «Ξυπνά μνήμες και γεγονότα αιώνων του Γένους των Ορθοδόξων και του ιδικού μας ευσεβούς Γένους των Ρωμαίων. Ο Ορθόδοξος λαός του Πόντου ζυμώθηκε και ταυτίσθηκε με την Μονή της Παναγίας και αυτήν έβλεπε μπροστά του σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής και της πορείας του, όπως το μαρτυρεί η ποντιακή ψυχή με το χαρακτηριστικό τετράστιχο: "Εμέν Κρωμέτε λέγνε με, κανέναν κι φογούμαι, ση Σουμελάν την Παναγιάν θα πάγω στεφανούμαι!"».
-Η δεύτερη αναφορά βρίσκεται στο 07:12 όπου ο Πατριάρχης απευθύνεται στους απογόνους των κατοίκων της Αργυρούπολης, της Σάντας, της Ίμερας, της Κρώμνης και των Σουρμένων και στους οποίους στέλνει "χαιρετίας"από τον τόπο που είναι θαμμένοι όλοι σχεδόν οι πρόγονοί τους. 

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Γερβάσιος Α. Σουμελίδης (Μητροπολίτης Χαλδίας 1864-1906)



                Γεννήθηκε στο χωριό Βαρενού της Κρώμνης, το 1820, όπου έμαθε και τα πρώτα του γράμματα. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ίμερα και αργότερα στην Αργυρούπολη. Χειροτονήθηκε κληρικός στην Παναγία Σουμελά και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του στο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε αριστούχος το 1858. Έγινε Μητροπολίτης Χαλδίας το 1864 και στα 40 χρόνια της αρχιερατείας του ανέπτυξε εξαιρετικά πλούσια δραστηριότητα όχι μόνο θρησκευτική αλλά και κοινωνική, πνευματική και εθνική. Τρείς φορές παρασημοφορήθηκε από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ και είναι ο πρώτος που υποκίνησε το Σταυριωτικό ζήτημα, ενώ μεγάλο μέρος της ζωής του το αφιέρωσε στην εξύψωση της παιδείας σε όλη την περιοχή της Χαλδίας. 1