Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ιστορία και Στατιστική Τραπεζούντος. Βιβλίο του 1870 σε ψηφιακή μορφή.

Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη Ανέμη, του Πανεπιστημίου Κρήτης βρήκαμε και το εικονιζόμενο βιβλίο του Σάββα Ιωαννίδη:


Οι φιλόξενοι κάτοικοι της Κρώμνης ... κατά τον Σάββα Ιωαννίδη


Ξεφυλλίζοντας (τρόπος του λέγειν) την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου "Ιστορία και Στατιστική Τραπεζούντος" του Σάββα Ιωαννίδη, που εκδόθηκε το 1870 στην Κωνσταντινούπολη, σταθήκαμε για λίγο στην περιγραφή της Κρώμνης και της γύρω περιοχής. "Έχοντες και γλώσσαν καθαρωτέραν και πλείονας λέξεις αρχαιοπρεπείς..." είναι το εγκώμιο του συγγραφέα για την τοπική διάλεκτο.
πηγή: Ιστορία και Στατιστική Τραπεζούντος

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Αλεξάνδρου Ν. Κακουλίδη, Ολίγα τινά περί Πόντου και ιδίως της Τραπεζούντος (ψηφιακό βιβλίο)

Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη "Ανέμη" του Πανεπιστημίου Κρήτης βρήκαμε ένα μικρό βιβλιαράκι του πόντιου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Ν. Κακουλίδη. Σ' αυτό, ανάμεσα σε άλλα, περιγράφει και το πώς κατάφερε να χτίσει το καύχημα της Τραπεζούντας, το περιώνυμο Φροντιστήριο.
Το βιβλίο σε μορφή pdf θα το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο  https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/7/3/e/metadata-153e4e8a9302a8bf3b1cf9f8294d66b8_1247126406.tkl&do=93485_w.pdf&lang=el&pageno=1&pagestart=1&width=841&height=595&maxpage=24
              

πηγή:anemi.lib.uoc.gr

Η Παναγία του Καλούλ. Έργο του Αλέξανδρου Κακουλίδη

Η φωτογραφία αυτή είναι από το βιβλίο ΚΡΩΜΝΗ του Γ. Φιρτινίδη
Στην ενορία της Γλούβαινας στην Κρώμνη, στη θέση κατεστραμμένου μοναστηριού, χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία, η Παναγία τη Καλούλ. Αρχιτέκτονας ήταν ο γνωστός δημιουργός του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας, Αλέξανδρος Κακουλίδης. Από τα έσοδα του νέου ναού έλπιζαν να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία ενός σχολείου για τα παιδιά της ενορίας. Θα ήταν το 4ο σχολείο στην Κρώμνη, αν ο πόλεμος και οι ολέθριες για τον ελληνισμό συνέπειές του δεν άλλαζαν τον ρου της ιστορίας. 
                                                                              ----
Σχετικό με το εκκλησάκι δημοσίευμα του Φάρου της Ανατολής βρήκαμε στα αρχεία της ΕΠΜ (www.epm.gr/epm.htm) και το παρουσιάζουμε εδώ επισημαίνοντας τα κύρια σημεία του (αν επιλέξουμε την εικόνα και κάνουμε δεξί κλικ και άνοιγμα της εικόνας σε νέα καρτέλα διαβάζεται ευκολότερα):

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Στα Διπόταμα της Κρώμνης

Εκεί, στα Διπόταμα όπου ενώνονται το ποτάμι της Ίμερας με τη Κρωμί το ποτάμ' και κάτω από τον βράχο του Λυκάστ', ζουν ακόμη κάποιοι που καλλιεργούν τη γη και μοχθούν για τον επιούσιο. Είναι οι φίλοι Faruk Aksoy και Hilmi Buyuk που με τις συχνές φωτογραφίες τους μας θυμίζουν τον τόπο της καταγωγής των προγόνων μας. (9 φωτογραφίες του Faruk Aksoy)