Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ματθαίος Κωφίδης

Ο Ματθαίος Κωφίδης γεννήθηκε στο Λυκάστ της Κρώμνης στις 22 Μαρτίου 1855. Εργάστηκε ως υπάλληλος του Μονοπωλίου Καπνού και διετέλεσε βουλευτής Τραπεζούντος στην οθωμανική βουλή και στις τρεις βουλευτικές περιόδους των αρχών του 20ού αιώνα (1908-1912, 1912-1914 και 1914-1918). Το 1921 το «Ειδικό Δικαστήριο της Ανεξαρτησίας», που ελεγχόταν από τους κεμαλικούς, τον καταδίκασε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού μαζί με άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες του Πόντου με την κατηγορία της συνεργασίας στην κίνηση ανεξαρτησίας του Πόντου. Η ποινή εκτελέστηκε στην Αμάσεια. Τρία χρόνια μετά, ο γιος του Γεώργιος, εξαιτίας των ταλαιπωριών της εξορίας στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, πέθανε από φυματίωση στην Καλαμαριά.
Η βουλευτική του ταυτότητα στο Οθωμανικό κοινοβούλιο

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Είμαι ο Γεώργιος Κωνσταντίνου Κωφίδης, εγγονός του Ματθαίου Κωφίδη από τον μικρότερο γιό του Κωνσταντίνο. Το τηλέφωνό μου είναι : 2310 865606 και η ηλεκτρονική μου διεύθυνση: georkof@gmail.com.
    Πρέπει να γίνει μία διόρθωση στην τελευταία φράση της ανάρτησης: Ο Γεώργιος Κωφίδης, μεγαλύτερος αδελφός του πατέρα μου, δεν πέθανε κατά τη διάρκεια της πορείας (όπως και άλλες πηγές εσφαλμένα υιοθετούν). Σύμφωνα με την ιδιόχειρη σημείωση της χήρας του Ματθαίου Κωφίδη Ουρανίας στο οικογενειακό ημερολόγιο που τηρούσε ο Ματθαίος και συνέχισεη ίδια μετά τον θάνατό του: " 1924. Φ/βρίου 20 απέθανεν ο Γεώργος μου ημέρα Πέμπτη εις το Νοσοκομείον της Καλαμαριάς όπου έμεινεν 16 ημέρας από φυματίωσίν των εντέρων, ετών 24". Η φυματίωση βέβαια οφείλεται στις κακουχίες της πορείας προς τα βάθη της Ανατολίας, καλό είναι όμως να γνωρίζουν οι μελετητές τα ακριβή στοιχεία.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Κωφίδη, για την παρέμβασή σας αυτή. Κάναμε τις διορθώσεις σε αυτά που μας υποδείξατε και θα χαρούμε πολύ να δημοσιεύσουμε ό,τι εσείς νομίζετε προς τιμήν του πολύ σπουδαίου προγόνου σας, του εθνομάρτυρα Ματθαίου Κωφίδη.

      Διαγραφή
    2. Με παρέμβασή μου διόρθωσα και τη σχετική ανάρτηση στη Wikipedia

      Διαγραφή